Sollicitatiebrief voorbeeld werk
Werk sollicitatiebrief voorbeeld

Als je een leuke, nieuwe vacature hebt gezien, dan is het tijd om een sollicitatiebrief te sturen. Het doel van de sollicitatiebrief is om op een sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd. Vaak zijn er tegenwoordig veel kandidaten die reageren op een vacature. Het is daarom erg belangrijk dat jouw motivatiebrief goed in elkaar zit en professioneel overkomt. Hetzelfde geldt voor je curriculum vitae. Een bedrijf kijkt vaak eerst naar je cv en bepaalt op basis daarvan of je brief wordt gelezen. Beide moeten dus van goede kwaliteit zijn. Via een sollicitatiebrief werk krijgen vraagt dus voorbereiding en inzet.

Sollicitatiebrief en cv

Je cv geeft een snel beeld van je kennis, ervaring en opleiding. Als je cv onvoldoende aansluit bij de functie-eisen, dan wordt je brief mogelijk niet eens gelezen. In je motivatiebrief licht je verder toe waarom jij de functie graag wilt en waarom je er geschikt voor bent. Beide documenten zijn dus belangrijk. Het cv vertelt wie je bent en wat je vaardigheden zijn, terwijl uit je brief naar voren komt wat je motivatie is en wat voor persoon je bent. Aan je cv en je sollicitatiebrief werk je dus beide evenveel en zorgvuldig.

Onderwerpen sollicitatiebrief werk

Je begint je brief door te vertellen op welke functie je solliciteert en eventueel waar je deze hebt gevonden. Ook geef je aan waarom juist deze functie en dit bedrijf jou zo aanspreken. Daarna is het belangrijk om een aantal onderwerpen duidelijk toe te lichten. Je wilt jezelf laten zien en aantonen dat jij de relevante ervaring voor de baan hebt. Dit toon je aan door voorbeelden te geven. Vertel ook welke vaardigheden en eigenschappen je hebt die passen bij de functie en waaruit dit blijkt. Je kunt eveneens eigenschappen noemen die vertellen wat voor soort collega je bent. Als je bepaalde ambities hebt en kansen wilt krijgen, vermeld deze dan ook.

Waar moet je op letten?

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is best moeilijk. Aan een sollicitatiebrief werk je soms een paar dagen, waarbij je de brief telkens even opzij legt om deze even te laten bezinken. Probeer jouw motivatie zo helder mogelijk te verwoorden en je kwaliteiten en ambities duidelijk te vermelden. Je moet de lezer van de brief immers overtuigen om jou uit te nodigen. Wees wel altijd eerlijk. Een beetje bluffen mag wel, maar vertel geen zaken die onwaar zijn. Let er ook op of de toon en stijl van je motivatiebrief passen bij het bedrijf waar je solliciteert. Bij formele bedrijven hoort een formele brief, maar bij wat informelere organisaties mag je best een wat lossere brief opstellen. Als je twijfelt over de inhoud van je brief, laat hem dan door iemand anders nalezen.

Kort en relevant

Een goede sollicitatiebrief is maximaal een A4’tje lang en bevat alleen relevante onderwerpen. Vertel niet je hele levensverhaal, maar haak in op de gestelde functie-eisen uit de vacature. Toon aan waarom jij hierbij aansluit door je ervaring met voorbeelden toe te lichten. Als je mooie successen hebt behaald die relevant zijn voor de functie, noem deze dan. Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert, bijvoorbeeld door de website te bekijken. Noem elementen die je aanspreken, bijvoorbeeld de bedrijfscultuur, werkwijze of bedrijfsgrootte. Wees wel eerlijk, als je later door de mand valt, dan maakt dat natuurlijk een slechte indruk.

Stijl

Hoewel het goed is om formeel te schrijven, moet je dit niet overdrijven. Lange zinnen vol moeilijke woorden en jargon zijn moeilijk om te lezen. Gebruik korte zinnen met weinig bijzinnen. Bij jonge, informele bedrijven kan je gerust wat meer van je persoonlijkheid laten zien en wat losser schrijven. Probeer jezelf zo goed mogelijk te verkopen zonder dat je arrogant overkomt. Dit doe je het best door voorbeelden te geven van wat je hebt bereikt en daarbij eerlijk en enigszins bescheiden te blijven. Probeer origineel te zijn en het bedrijf te verrassen. Als je goede ideeën hebt om bijvoorbeeld de website, het product of een dienst van de organisatie te verbeteren, dan kun je het bedrijf hiermee nieuwsgierig maken.

Checken

Niets staat zo slordig als een brief vol spel- en typefouten. Ook je curriculum vitae en de e-mail die je eventueel stuurt moeten foutloos zijn en een nette lay-out hebben. Je wilt immers niet dat het bedrijf denkt dat je onzorgvuldig bent. Een vergissing die veel voorkomt is ook het vergeten van een attachment bij je e-mail. Om dit te voorkomen is het slim om eerst de gewenste attachment aan je mail toe te voegen en daarna pas de inhoud en de geadresseerden toe te voegen.

Voorbeeld om te downloaden

Hieronder staat een sollicitatiebrief voorbeeld welke je kunt downloaden.

sollicitatiebrief-voorbeeld-pdf