Sollicitatiebrief voorbeeld studenten
Student sollicitatiebrief voorbeeld

Als student heb je meestal nog niet zoveel werkervaring. Dat kan het lastig maken om een baan te vinden. De eeuwige frustratie is dat bedrijven op zoek zijn naar mensen met ervaring, maar dat je pas ervaring krijgt door ergens te worden aangenomen. Hoe doorbreek je deze cirkel en kom je bij een bedrijf binnen? Voor een sollicitatiebrief voor studenten gelden grotendeels dezelfde regels als voor andere sollicitatiebrieven, maar er zijn wel handige tips die je helpen om je stage of eerste baan binnen te slepen.

Vermeld al je ervaring

Een sollicitatiebrief voor studenten is moeilijker, omdat je waarschijnlijk nog weinig tot geen werkgevers hebt gehad. Je curriculum vitae bestaat daarom bijna alleen maar uit opleidingen. Het is daarom belangrijk om alle ervaring die je wél hebt te vermelden op je cv en in je sollicitatiebrief. Misschien heb je een of meerdere bijbanen gehad of heb je vrijwilligerswerk gedaan. Denk ook aan andere activiteiten die je tijdens je opleiding hebt gedaan. Het is bijvoorbeeld interessant om te vermelden dat je in het bestuur van je studentenvereniging hebt gezeten of penningmeester bent geweest van een sportclub. Het vermelden van hobby’s kan ook helpen om een compleet beeld van jezelf neer te zetten. Je kunt hier ook eigenschappen aan koppelen. Op hoog niveau tennissen kan bijvoorbeeld duiden op doorzettingsvermogen en discipline. Denk ook aan cursussen die je hebt gevolgd.

Wees enthousiast en gemotiveerd

Wie nog weinig ervaring heeft zal een potentiële werkgever op een andere manier moeten overtuigen. Laat zien dat je enthousiast bent over het bedrijf en de functie waarop je solliciteert en leg uit waarom. Toon dat je erg gemotiveerd bent en noem sterke eigenschappen van jezelf en waarom jij denkt dat die nuttig zullen zijn als je bij het bedrijf zou komen te werken. Verdiep je goed in de vacature en het bedrijf en sluit zo goed mogelijk aan bij de informatie die je hebt gevonden. Pas je cv en sollicitatiebrief aan bij elke sollicitatie, stuur geen standaardbrief naar alle bedrijven.

Schrijf kort en krachtig

Probeer je gebrek aan ervaring niet te verbloemen door zoveel mogelijk informatie in je motivatiebrief te stoppen die misschien helemaal niet relevant is. Wees meteen helder over op welke functie je solliciteert en waarom. Gebruik korte zinnen die goed leesbaar zijn. De leesbaarheid kun je handig checken door je brief hardop voor te lezen. Als je struikelt over de woorden, dan kun je beter het een en ander aanpassen. Het is goed om formeel te schrijven, maar kijk wel in hoeverre dit past bij het bedrijf waar je wilt werken. Sommige bedrijven benadrukken in hun vacature juist dat zij een jong en gezellig team hebben. Daar wil jij natuurlijk bij aansluiten met je brief.

Wees origineel

Je kunt een bedrijf nieuwsgierig maken door jouw visie te geven op het product, de dienst of de website van het bedrijf. Deze visie moet natuurlijk wel met kennis onderbouwd zijn en niet betweterig overkomen. Geef geen kritiek en kies positieve bewoordingen. Geef bijvoorbeeld aan wat je is opgevallen of waarmee je graag aan de slag zou willen gaan. Dit geeft aan dat je jezelf goed hebt verdiept in het bedrijf en dat je gemotiveerd bent.

Wees zelfverzekerd, maar overdrijf niet

Het doel van een sollicitatiebrief is jezelf te verkopen, zodat je op een sollicitatiegesprek mag komen. Het is dus van belang dat je een positief beeld over jezelf schetst. Dit doe je door je ervaring en sterke eigenschappen duidelijk aan te tonen. Overdrijf het echter niet en blijf altijd eerlijk. Arrogantie of leugens worden nooit op prijs gesteld, enthousiasme en zelfkennis wel. Geef aan hoe je jouw ervaring en eigenschappen denkt te kunnen toepassen in de baan waarop je solliciteert.

Check de taal en opmaak

Je eerste indruk moet natuurlijk een goede indruk zijn. Zorg er daarom voor dat je cv en sollicitatiebrief een nette lay-out hebben en dat alle informatie goed te vinden en te lezen is. Heel belangrijk is dat er geen type- en spelfouten in je documenten staan. Dit maakt echt een slordige indruk en de kans dat je hierop wordt afgewezen is groot. Lees je brief goed door of laat deze door iemand anders checken. De spellingscontrole van je computer is niet waterdicht, dus vertrouw hier niet volledig op.

Zet je netwerk in

Denk eens goed na wie je allemaal kent en of deze mensen je niet aan een baan of stage kunnen helpen. Je kunt je netwerk ook inzetten voor referenties. Goede referenties kunnen een bedrijf ervan overtuigen dat jij heel geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert.

Voorbeeld om te downloaden

Hieronder staat een student sollicitatiebrief voorbeeld welke je kunt downloaden.

sollicitatiebrief-voorbeeld-student-pdf